Agencija za sprječavanje korupcije

Direktorica ASK Jelena Perović učestvovala na forumu „Antikorupcijska politika kao garancija za nacionalnu bezbjednost, stabilnost i suverenitet“

Direktorica Perović je učesnike događaja upoznala sa dobrim praksama i metodologijama koje primijenjuje Agencija, a koje osiguravaju neselektivnost u djelovanju, podupiru samostalnost i nezavisnost institucije.
21. mart 2023.

Ispoljavajući posvećenost međunarodnoj saradnji i institucionalnom razvoju, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović je učestvovala na panel diskusiji „Implementacija i procjena antikorupcijskih politika“, održanoj u Sofiji, u okviru regionalnog foruma „Antikorupcijska politika kao garancija za nacionalnu bezbjednost, stabilnost i suverenitet“, dijela platforme „Samit za demokratiju“. Događaj, koji je otvorio predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev, organizovali su Ministarstvo pravde Republike Bugarske, Centar za proučavanje demokratije (CSD) i Bazelski institut za upravljanje.

Kako su naveli organizatori, forum je okupio antikorupcijske lidere iz Jugoistočne Evrope i Crnomorske oblasti u cilju razmjene iskustava i praksi.

Direktorica Perović je učesnike događaja upoznala sa dobrim praksama i metodologijama koje primijenjuje Agencija, a koje osiguravaju neselektivnost u djelovanju, podupiru samostalnost i nezavisnost institucije.

„Iza nas je najbolja godina od osnivanja Agencije, u kojoj su naši rezultati prepoznati i od strane međunarodnih partnera, u prvom redu Evropske komisije i GRECO-a, od kojih smo dobili pohvale za učinak u prevenciji korupcije“, kazala je Perović.

„Ponosni smo na rezultate, ali i svjesni da postoji prostor za dalji napredak, za dodatno poboljšanje efikasnosti i efektnosti. Zbog toga ćemo u narednom periodu, u saradnji sa ekspertima Savjeta Evrope, izraditi metodologiju za dubinsku provjeru imovine javnih funkcionera, kako bismo stvorili učinkovit mehanizam koji bi, pored ostalog, uključio i provjeru članova zajedničkog domaćinstva i povezanih lica sa javnim funkcionerom. Još jedna novina planirana za ovu godinu jeste povezivanje Agencije sa sistemom crnogorske elektronske javne nabavke (CEJN) u dijelu sukoba interesa i kontrole podataka koje dostavljaju politički subjekti.“

Nakon boravka u Sofiji, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije će posjetiti Skoplje, u kome će u četvrtak, 23. marta, na poziv zamjenice premijera Sjeverne Makedonije Slavice Grkovski, učestvovati na osnivačkom sastanku Foruma Jugoistočne Evrope za dobru upravu i antikorupcijske liderke (SEE WGGLAF).

Novosti