Agencija za sprječavanje korupcije

Direktorica ASK Jelena Perović pozvana na Forum Jugoistočne Evrope za dobru upravu i antikorupcijske liderke

„Ideja ovog događaja je da okupi žene na vlasti, žene sa integritetom i žene koje su uzor društvu."
3. mart 2023.

Zamjenica premijera Sjeverne Makedonije Slavica Grkovska pozvala je direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije Jelenu Perović da učestvuje na osnivačkom sastanku Foruma Jugoistočne Evrope za dobru upravu i antikorupcijske liderke (SEE WGGLAF), koji će se 23. marta održati u Skoplju.

Sastanak će organizovati Kabinet zamjenice premijera Sjeverne Makedonije, uz podršku Organizacije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

„Ideja ovog događaja je da okupi žene na vlasti, žene sa integritetom i žene koje su uzor društvu. Svrha je da se započne stvaranje regionalne mreže žena koje teže da ubrzaju rodno uravnoteženo liderstvo u društvu, kroz profesionalni razvoj i međunarodno, online i lično povezivanje za razmjenu najboljih praksi, iskustava i pomoći za žene u državama regiona, kako bi podržale njihove napore da izgrade bolja društva za sve“, navedeno je u pozivnom mejlu.

Na događaju će biti potpisana zajednička deklaracija, u kojoj stoji, između ostalog, da su aktivnosti SEE WGGALF „promovisanje i unapređenje ženskog liderstva u dobroj upravi i borbi protiv korupcije i jačanje učešća i glasa žena u javnim poslovima i u privatnom sektoru“.

Poziv direktorici Perović da učestvuje u osnivanju Foruma je priznanje i njoj lično, i Agenciji za sprječavanje korupcije, koja je i u regionalnim okvirima prepoznata kao pouzdan partner i institucija sa integritetom.

Novosti