Agencija za sprječavanje korupcije

Učešće ASK na CRA i CPL treningu

27. jun 2022.

Službenici Agencije za sprječavanje korupcije Marko Škerović, Gordana Đurašković i Milica Popović učestvovali su na Treningu za predstavnike sektora visokog obrazovanja i sektora javnih preduzeća u oblastima procjene korupcijskih rizika i procjene rizika u zakonodavstvu, koji je održan 23. i 24. juna u Podgorici. Trening je organizovao Sekretarijat Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), međuvladine regionalne organizacija koja djeluje u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije.

Prve dvije sesije su se bavile predstavljanjem pojmova „procjena korupcijskih rizika“ (CRA) i „procjene rizika u zakonodavstvu“ (CPL) i različitim pristupima u primjeni ovih mehanizama. Tokom druge sesije, učesnici su imali priliku da se bolje upoznaju sa novorazvijenim CRA i CPL Vodičem sa kontrolnim listama za ove sektore.

Posljednja sesija je bila orijentisana na primjenu vodiča na konkretnim primjerima. Uz podršku stručnjaka, učesnici su bili angažovani na identifikaciji rizika i mjerama ublažavanja u postojećim zakonima i procedurama.

CRA i CPL trening je dio projekta Jugoistočna Evropa – Zajedno protiv korupcije, koji RAI organizuje zajedno sa Kancelarijom UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Novosti