Agencija za sprječavanje korupcije

ASK nastavila saradnju sa nevladinim sektorom

8. mart 2023.

Nastavljajući praksu saradnje sa nevladinim sektorom u toku izbornih kampanja, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović sa saradnicima sastala se sa članovima Centra za građanske slobode (CEGAS), Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Predstavnici Agencije su upoznali sagovornike sa aktivnostima koje ova institucija preduzima u kontroli i nadzoru kampanje za predstojeće predsjedničke izbore.

Još jednom je naglašeno da su najveći izazovi u ovoj oblasti vezani za nedorečenosti i manjkavosti zakonodavnog okvira. Agencija, u tom smislu, očekuje snažnu podršku NVO sektora, kako bi zajedničkim naporima uticali na reformu izbornog zakonodavstva.

Podvučeno je da će preventivna antikorupcijska institucija dosljednim pridržavanjem zakonskih normi i profesionalnih standarda dati puni doprinos transparentnosti, legalitetu i kredibilitetu izbornog procesa, čemu značajno mogu pomoći i nevladine organizacije, naročito kroz proslijeđivanje prigovora građana na uočene nepravilnosti.

Predsjednički izbori 2023