Agencija za sprječavanje korupcije

Službenice ASK učestvovale na 18. Ljetnjoj školi RAI

10. jul 2023.

Službenice Agencije za sprječavanje korupcije Jovana Pejović, viša savjetnica u Odsjeku za međunarodnu saradnju, standarde i odnose sa javnošću, i Snežana Đuretić, viša savjetnica u Odsjeku za postupanje po prijavama zviždača i zaštitu zviždača, učestvovale su na 18. Ljetnjoj školi za mlade antikorupcijske praktičare iz Jugoistočne Evrope, održanoj od 3. do 7. jula u Sarajevu.

Događaj, koji je organizovao Sekretarijat Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), okupio je predstavnike antikorupcijskih institucija i ministarstava pravde iz zemalja regiona. U fokusu su bile dvije oblasti: davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije i procjena rizika od korupcije.

Ljetnja škola RAI

Eksperti i treneri Ana Arsenijević Momčilović i Jovan Nicić su predstavili koncept, svrhu, različite pristupe i metodološke korake u sprovođenju CRA i CPL mehanizama i kroz studije slučaja i grupne projekte omogućili učesnicima da poboljšaju svoje sposobnosti kada su u pitanju identifikovanje rizika od korupcije, razvijanje strategije za ublažavanje rizika i upoznavanje sa alatima za otkrivanje i sprečavanje korupcije.

Pored toga, učesnici su imali priliku da dobre prakse svojih zemalja u vezi sa mehanizmima i alatima za CRA i CPL predstave na okruglom stolu, koji je bio i prilika za otvorenu diskusiju o tome kako dalje unaprijediti regionalnu saradnju u ovim oblastima.

Novosti