Agencija za sprječavanje korupcije

Kontrola zakonskih obveznika u izbornoj kampanji u Herceg Novom

6. april 2021.

Transparentna i odgovorna upotreba javnih resursa u izbornoj kampanji predstavlja jedan od ključnih preduslova u nadogradnji ambijenta povjerenja u izborni proces. Polazeći od te premise, oslanjajući se na Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija za sprječavanje korupcije je privržena kontinuiranom i sistematskom vršenju poslova iz svoje nadležnosti u kontroli i nadzoru kampanje za predstojeće izbore za odbornike u Herceg Novom.

Organi vlasti, kojih na području ove opštine ima 47, dužni su da redovno dostavljaju zakonom propisane izvještaje i dokumentaciju.

Uz to, u skladu sa Planom kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbor odbornika koji će biti održani 9. maja 2021. godine predviđena je i kontrola na terenu, kako bi se stekao neposredni uvid u materijal. U tu svrhu, ovlašćeni službenici Agencije su danas u JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ i JPU „Naša radost“ kontrolisali kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na zapošljavanje i angažovanje lica, a u Opštini Herceg Novi pored toga i analitičke kartice, jednokratne novčane pomoći i ukupna materijalna davanja iz socijalne zaštite, u periodu od 10. marta.

Zapisnici kontrole biće dostupni na internet stranici Agencije. Cilj prikupljanja dokumentacije i njenog stavljanja na uvid javnosti je suštinsko kontrolisanje upotrebe javnih resursa.

Poštujući principe transparentnosti i nepristrasnosti, Agencija će nastaviti da posvećeno djeluje u cilju zaštite javnog interesa i davanja punog doprinosa integritetu i legitimitetu izbornog procesa.

Novosti