Agencija za sprječavanje korupcije

Agencija za sprječavanje korupcije i NVO sektor zajedno u prevenciji korupcije

25. septembar 2020.

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović sastala se ove sedmice sa predstavnicima nevladinih organizacija Centar za razvoj nevladinih organizacija i Centar za građansko obrazovanje.

Sagovornici iz nevladinog sektora upoznati su sa tekućim aktivnostima Agencije, posebno sa aktuelnom kontrolom finansiranja izborne kampanje za parlamentarne izbore održane 30. avgusta 2020. godine, kao i budućim planovima. Na sastancima su razmijenjeni prijedlozi i sugestije za dalju i tješnju međusobnu saradnju.

Cilj Agencije je sprječavanje korupcije kroz snažnu, dosljednu i neselektivnu primjenu svih zakonom propisanih antikorupcijskih mehanizama. Saradnja sa nevladinim sektorom i medijima, prepoznatim kao značajnim korektivnim faktorom i svojevrsnim partnerima, je važan korak ka ostvarenju tog cilja, i misije koja se doživljava zajedničkom.

Otvorenost Agencije proističe kako iz zakonskih nadležnosti, tako i težnje da se objektivnim sagledavanjem i vrjednovanjem njenih funkcija, uticaja i rada, neprestano unaprjeđuje. Razgovori sa predstavnicima nevladinih organizacija su planirani i u narednom periodu. Za sljedeću sedmicu su zakazani sastanci sa Centrom za demokratsku tranziciju i Centrom za monitoring.

Agencija snažno podržava i poziva sve zainteresovane subjekte u NVO sektoru da se obrate ukoliko imaju konkretne prijedloge za zajednički rad na polju sprječavanja korupcije.

Novosti