Agencija za sprječavanje korupcije

Sastanak direktora Agencije za sprječavanje korupcije i predstavnika Sekretarijata Regionalne antikorupcijske inicijative

22. decembar 2016.

Predstavnici Sekretarijata Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), sa sjedištem u Sarajevu, boravili su danas u radnoj posjeti Agenciji za sprječavanje korupcije. U delegaciji Sekretarijata RAI bili su v.d. šefa Sekretarijata, g. Tomislav Ćurić, te službenice za projekte i komunikaciju, Jasna Panjeta i Iva Komšić.

Osim sa rukovodstvom Agencije, direktorom, g. Sretenom Radonjićem, i pomoćnicom direktora za Sektor prevencije korupcije, g-đom Svetlanom Rajković, oni su sastali i načelnicom Odsjeka za prevenciju korupcije, praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije, g-đom Grozdanom Laković, i službenicima tog odsjeka, kako bi razmotrili mogućnosti i definisali načine uključivanja institucija Crne Gore u implementaciju Regionalnog programa za jugoistočnu Evropu, koji RAI sprovodi od početka tekuće godine.

Dvije strane fokusirale su se na potencijale i potrebe za daljom podrškom posebno u pogledu implementacije aktivnosti tog programa koje se odnose na razvoj i unapređenje metodologija za  antikorupcijsku procjenu zakona (ocjena koliko propisi omogućavaju korupciju) i procjenu rizika od korupcije. U tom smislu, utvrđen je inicijalni plan aktivnosti, čija bi realizacija započela u februaru 2017. godine.

RAI okuplja devet zemalja članica - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedonija, Moldaviju, Rumuniju i Srbiju. Crna Gora je članica RAI od osnivanja 2000. godine. Predstavnik Crne Gore predsjedavao je RAI-jem dva mandata (2007-2011). Na nacionalnom nivou, za rad RAI-ja odgovorni su visoki predstavnici odgovarajućih antikorupcijskih tijela, i u Crnoj Gori to je predstavnik Agencije za sprječavanje korupcije.

RAI je danas prepoznati antikorupcijski akter u regionu i šire, sarađuje sa brojnim regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući Regionalni savjet za saradnju (RCC), UNODC, Savjet Evrope, OECD, OLAF, EPAC, i druge. Prisustvo zemalja članica Evropske unije u članstvo RAI dodatno povećava značaj i kvalitet razmjene iskustava i prakse za države kandidate za članstvo u EU, poput Crne Gore.  

Novosti