Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje sa 79. sjednice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

30. septembar 2022.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Razmatrajući Informaciju o djelovanju Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) u dosadašnjem toku kampanje za lokalne izbore koji će biti održani 23. oktobra 2022. godine, Savjet ASK je na danas održanoj sjednici konstatovao da je ova institucija u potpunosti sprovodila svoje zakonske nadležnosti i aktivnosti predviđene Planom kontrole i nadzora.

Obezbijeđena je puna transparentnost upotrebe javnih sredstava, izdatih putnih naloga i socijalnih davanja. Iskontrolisani su i objavljeni svi ugovori, izvještaji i dokumentacija koja je dostavljena od organa vlasti.

Dato je 8 mišljenja i pokrenuto ukupno 106 prekršaja protiv odgovornih lica u organima vlasti, zbog kršenja odredbi koje se odnose na zapošljavanja i ograničenja upotrebe državnih sredstava.

U narednom periodu biće izvršena kontrola 14 organa vlasti, dok je u toku kontrola mjesečne potrošnje za septembar, provjera dostavljanja dokumentacije o zapošljavanju, i zatražena su izjašnjenja za primjenu ograničenja otpisa duga i upotrebe mehanizacije u opštinama u kojima su raspisani izbori.

Agencija redovno prati i kontroliše aktivnosti političkih subjekata od početka kampanje, sa posebnim osvrtom na ugovore i prikazane cijene pruženih usluga. Do sada nije bilo prijavljenih priloga pravnih i fizičkih lica, dok su u toku kontrole političkih subjekata.

Kod određenih subjekata uočena je realizacija izvjesnih aktivnosti prije otvaranja računa, dok je kod drugih konstatovano kašnjenje u pogledu otvaranja računa i određivanja odgovornih lica.

Za finansiranje izborne kampanje u 14 opština opredijeljeno je oko 348.899€, koliko i iznosi limit za političkog subjekta koji učestvuje u svih 14 izbornih kampanja. Najveći iznos je predviđen za Podgoricu (68.425€), a najmanji za Žabljak i Šavnik, po nešto više od 4.000€.

Novosti