Agencija za sprječavanje korupcije

Obavještenje za organe vlasti i političke subjekte povodom odgađanja lokalnih izbora

Agencija obavještava da odgađanje termina održavanja lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje, koja je započela datumima kada su donesene prvobitne odluke, odnosno 12. marta, 2, 6, 13. i 20. aprila, kao i 4. maja.
12. maj 2022.

Povodom odluka Predsjednika Crne Gore o izmjenama odluka o raspisivanju prijevremnih izbora za odbornike u skupštinama opština Budva i Tivat, odnosno izmjenama odluka o raspisivanju izbora za odbornike u skupštinama opština Bar, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik i Pljevlja, te Skupštini Glavnog grada Podgorice, kod obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja pojavile su se nedoumice o statusu njihovih obaveza.

Uvažavajući duh i slovo zakonskih propisa, Agencija za sprječavanje korupcije podsjeća javnost da, shodno članu 2 Zakona, izborna kampanja traje od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata.

Na osnovu toga, Agencija obavještava da odgađanje termina održavanja lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje, koja je započela datumima kada su donesene prvobitne odluke, odnosno 12. marta, 2, 6, 13. i 20. aprila, kao i 4. maja.

To znači da i dalje važe obaveze, zabrane i ograničenja za organe vlasti, odnosno obaveze i zabrane za političke subjekte koji će učestvovati na izborima, o kojima se detaljnije može saznati na dostupnim linkovima.

Novosti