Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje sa 47. sjednice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

23. april 2021.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije je na današnjoj sjednici razmatrao aktivnosti koje je Agencija sprovela u dosadašnjem toku kampanje za izbore odbornika u SO Herceg Novi.

Agencija je sprovela sedam od planiranih osam terenskih kontrola organa vlasti obveznika zakona na teritoriji Opštine Herceg Novi. Zapisnici sa navedenih kontrola su objavljeni na internet stranici Agencije.

Kontrolom je utvrđeno da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja za opštinu Herceg Novi do sada isplatilo ukupno 574.376,06€ materijalnih davanja iz oblasti socijalne i dječije zaštite.

U periodu kontrole, do 19. aprila 2021. godine, Centar za socijalni rad Herceg Novi isplatio je 11 jednokratnih pomoći – zbirno 600€, dok je Opština Herceg Novi, u periodu kontrole, isplatila 16 socijalnih pomoći u ukupnom iznosu od 2.440€.

U periodu kontrole, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je, na osnovu 10 odluka, isplatilo 11.657.391,87€ iz budžetske rezerve, dok Opština Herceg Novi nije imala plaćanja sa ove pozicije.

U dosadašnjem toku kampanje, evidentiran je mali broj zapošljavanja, pa je tako Agenciji do sada dostavljen 21 ugovor o zapošljavanju.

Opštinska izborna komisija u Herceg Novom potvrdila je šest izbornih lista – pet koalicija i jedne političke partije. Svih pet koalicija su otvorile posebne žiro račune za izbornu kampanju i odredile odgovorna lica za namjensko trošenje sredstava, dok Agenciji nijesu dostavljeni podaci od strane Novske liste o izvršavanju navedene zakonske obaveze.

Dostavljena su četiri ugovora o medijskom oglašavanju od strane jednog pružaoca usluga. Zbirna vrijednost ugovora, odnosno pruženih usluga, je 17.489,34€.

Prema dostavljenim petnaestodnevnim izvještajima, nije bilo prijavljenih priloga pravnih i fizičkih lica.

U dosadašnjem toku kampanje nije bilo podnijetih prigovora za zloupotrebu državnih resursa u izborne svrhe.

U narednom periodu biće izvršena kontrola svih šest političkih subjekata koji učestvuju na lokalnim izborima u Herceg Novom.

Novosti