Agencija za sprječavanje korupcije

Usvojen Plan kontrole i nadzora izborne kampanje u Herceg Novom

19. mart 2021.

Agencija za sprječavanje korupcije je usvojila Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za lokalne izbore u Herceg Novom koji će biti održani 9. maja 2021. godine.

Planom su definisane aktivnosti koje će Agencija sprovoditi prema političkim subjektima, organima vlasti i drugima zakonskim obveznicima, u cilju efikasnog sprovođenja nadležnosti propisanih Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Kroz realizaciju Plana, Agencija će:

  • Kontrolisati političke subjekte, njihove aktivnosti, prikupljena i utrošena sredstva u toku kampanje;
  • Kontrolisati poštovanje propisanih zabrana i ograničenja upotrebe javnih resursa u kampanji;
  • Obezbijediti transparentnost izborne kampanje objavljivanjem dokumenata o finansiranju kampanje i upotrebi javnih resursa, u skladu sa Zakonom;
  • Kontinuirano davati obveznicima Zakona smjernice, savjete i mišljenja u vezi sa njegovom primjenom;
  • Postupati po svim prigovorima i iznijetim sumnjama u kršenje Zakona;
  • Pokretati prekršajne i druge postupke u skladu sa Zakonom.

Krajnji cilj efikasnog sprovođenja Plana kontrole i nadzora je jačanje integriteta kampanje kroz sveobuhvatnu kontrolu finansiranja političkih subjekata i odgovornu upotrebu javnih resursa.

Kao i prilikom izbornih procesa koji su održani 2020. godine, plan će biti sproveden u skladu sa Zakonom, kao i metologijama za efikasno sprovođenje kontrolnih nadležnosti Agencije koje su definisane uz uvažavanja predloga međunarodnih eksperata Savjeta Evrope i civilnog sektora.

Novosti