Agencija za sprječavanje korupcije

Predsjednica Savjeta ASK Goranka Vučinić prisusvovala Sedmom zasijedanju Skupštine članica Međunarodne akademije za borbu protiv korupcije u Beču - IACA

2. oktobar 2018.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Sedma sjednica Skupštine članica IACA, kojoj je prisustvovalo više od 270 delegata iz različitih dijelova svijeta, održana je u Beču, 27. i 28 septembra 2018. godine.

Delegati iz više od 70 nacionalnih institucija, raspravljali su o opšim ciljevima i strategiji daljeg rada Akademije. Posebna pažnja bila je posvećena je načinima obezbjeđivanja sredstava za dalji rad i uspostavljanje finansijske stabilnosti Akademije, implementaciji Programa rada, i izboru članova Upravnog odbora Akademije.

Na zasijedanju su predstavljeni brojni akademskim programii obuke, uključujući Master studije iz oblasti antikorupcije (MACS) i Međunarodne magistarske studije iz oblasti suzbijanja korupcije i kolektivne akcie (IMACC), kao i programi rada regionalne ljetnje akademije.

Nakon zasijedanja, prdsjednica Savjeta ASK Goranka Vučinić i dekan i izvršni sekretar Akademije Martin Krojtner (Martin Kreutner), potpisali su Memorandum o razumijevanju između dvije institucije. Svrha Memoranduma je pružanja sveobuhvatne podrške u zajedničkim projektima usmjerenim ka borbi protiv korupcije. Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je ambasadorka Slavica Milačić, stalna predstavnica Crne Gore pri UN, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču.

Saradnja će, između ostalog, obuhvatiti organizaciju sastanaka, radi planiranja budućih aktivnosti, shodno strateškim prioritetima Potpisnica, razmjenu informacija i preduzimanje zajedničkih aktivnosti radi promocije programa usmjerenih ka izgradnji institucionalnih kapaciteta institucija koje se bave borbom protiv korupcije.

Predsjednica Savjeta ASK je izrazila zadovoljstvo zbog potisivanja Memoranduma, i najavila nastavak dobre saradnje koju je Ageccija imala sa Akademijom, posebno kroz obuke u kojima su učestvovali službenici Agencije.

IACA je međuvaldina organizacija koja okuplja 75 članica. Skupština članica IACA se održava jednom godišnje kako bi se članice dogovarale o ukupnoj organizacionoj politici Akademije i drugim pitanjima iz oblasti antikorupcije.

Novosti